?>

Wat is inktlaagdekking?

1 april 2015 door Caroline

Het woord zegt het bijna letterlijk: de dekking van de inktlaag in drukwerk.

Je kan je misschien voorstellen dat als er zwart in een beeld is, dat dit door de opbouw van de drukkleuren [cyaan, magenta, geel en zwart], te zwart kan worden waardoor andere details in je beeld verloren kunnen gaan [dichtlopen]. Te veel inkt kan ook het papier verzadigen en problemen met drogen van de inkt veroorzaken. De waarde van bv 280 betekent dat er 280% inktdekking, wat kan worden bereikt door bv 60C, 60M, 60Y en 100K [kunnen ook andere waardes zijn, maar het overschrijdt de 280% niet].

Bij het werktekenen van drukwerk letten wij hier altijd op. Niet altijd is de druktechniek duidelijk van te voren bepaald, waardoor je dit soort technische belangen niet altijd goed kan beoordelen. Maar wij hebben in al die jaren een mooi profiel bemachtigd waarmee we de beelden goed om kunnen zetten naar CMYK, zonder veel verlies en een mooie inktlaagdekking.

Mocht de dekking nou toch nog te hoog zijn voor bepaalde technieken, dan sturen wij dit handmatig bij. Zodat we praktisch nooit dichtlopers hebben.

Bovenste afbeelding is een afbeelding waar rekening gehouden is met de inktlaagdekking. De rode cirkels kun de je boven en onder goed vergelijken. Kijk maar eens hoeveel details je mist in de onderste afbeelding.

WIJZwerkt blog inktlaagdekking