Trends grafische vormgeving 2020: hypermodern met een knipoog naar de roaring twenties

Een nieuw jaar grafische vormgeving is weer aangebroken! Al kunnen we natuurlijk niet in een glazen bol kijken, toch signaleren we al wel een aantal trends in grafische vormgeving waarvan wij denken dat ze het helemaal gaan worden in 2020. We hebben de 10 meest actuele design trends voor je verzameld en op een rijtje gezet.

  1. Foto’s en illustraties die samenwerken
  2. Patronen (psychedelisch)
  3. Wit op zwart, zwart / wit of the dark mode
  4. De typografie gekte slaat toe
  5. Het kan nog gekker, condensed fonts
  6. Retro (old scool websites)
  7. Line art
  8. Laagjes, 3D en zwevende elementen
  9. Fluorescerende kleuren
  10. Duidelijke blokken met wit ruimte

Maar eerst nemen we een opvallende inspiratiebron voor 2020 design onder de loep. 2020 design is vernieuwend door alle technische mogelijkheden en ontwikkelingen, maar dit gold een eeuw geleden ook voor roaring twenties. De periode van de art deco. Art deco is eigenlijk een mix van verschillende stijl- en kunststromingen, met als belangrijkste kenmerken een rijk kleurenpalet, geometrische vormen en strakke lijnen. Het is een stijl die alle bestaande designregels doorbrak en dat is ook wat wij nu in 2020 zien.

Trend 1.  Foto’s en illustraties die samenwerken

Een interessante en creatieve trend in het design zijn foto’s gecombineerd met eenvoudige illustraties (line art) die delen van de foto vervangen of een interactie aangaan met de foto. Dit biedt veel ruimte voor creativiteit. Deze trend ga je in 2020 vaak zien omdat het vindingrijk en uniek design oplevert.

foto en line art

Bron: Graphic mama

Trend 2.  Patronen

Veel design in 2019 was androgyn, koel en functioneel. Dat gaat in 2020 helemaal anders. Je gaat een beweging zien die richting ‘grafische verstoring’ gaat. Aandacht trekken door intense, bijna opstandige kleuren en patronen. Een grafische intensiteit die je sinds de psychedelische jaren 70 niet meer hebt gezien. Deze trend is niet geschikt voor iedereen. Je hebt bijna iets nodig waartegen je wilt protesteren. Ook moet je het aandurven om iets dat als aanstootgevend of lelijk kan worden beschouwd te gebruiken voor jouw merk.

graphic disruption

Bron: Creativebloq.com

Trend 3.  Wit op zwart, zwart/wit of the dark mode

The dark mode is een donkere user interface. Een zwarte achtergrond in plaats van wit.  Zwart als achtergrond mag dus weer. Het is rustiger voor je ogen, het verdiept kleuren en het is duurzaam. Volgens Frankwatching verbruikt een zwarte interface minder stroom.  Tot voor kort was de standaard zwart op wit. Zwart was voorbehouden aan stoere mannen sites en designs. Maar steeds vaker is het wit op zwart, ook als je niet zo stoer of een man bent.

Bron: Frankwatching

Trend 4.  De typografie gekte slaat toe

Er wordt steeds meer met typografie gespeeld. Letters en woorden versierd met bloemen, geometrische vormen en andere creatieve elementen gecombineerd met bijvoorbeeld maxi typografie. Over maxi typografie gesproken, Maxi typografie wordt in 2020 zo maxi dat woorden in meerdere regels gesplitst moeten worden. Of er worden vormen met typografie gemaakt. Zoals cirkels van woorden en kubussen van tekst. Ook wordt er geëxperimenteerd met de transparantie van tekst, door delen van woorden te laten overlappen, of semi-transparante typografie over foto’s en andere elementen in het design.

trends grafische vormgeving typographi

Bron: Graphic mama

Trend 5.  Kan het nog gekker? De condensed fonts

Condensed fonts zijn ingedikte letters. Grafisch ontwerpers gebruiken deze  in hun ontwerpen als er net te weinig ruimte is. Met condensed fonts kunnen ze de tekst toch kwijt in de ruimte die ze daarvoor hebben. Soms lijkt het wat vol en propperig maar dat maakt in 2020 niets meer uit.  Steeds vaker kom je de condensed fonts tegen met meer dan genoeg ruimte eromheen. Maar dan het liefst alleen in kapitalen.

Je krijgt de boodschap letterlijk naar je hoofd geslingerd.

Meer typography trends

condensed font

Bron: Decolore

Trend 6.  Retro (old scool websites)

Naast de design kenmerken van de roaring twenties en de psychadelische patronen uit de jaren 70 ziet blogger graphicmama.com een ware explosie aan jaren 50 en 60 design inspiratie. Vooral veel webdesigners gebruiken effecten als stof, ruis, zwart-witfoto’s en het kleurgebruik maar dan in een modern jasje. Door de aardse kleuren uit deze periode te combineren met handgetekende illustraties ontstaat er een vintage stijl die je vooral terugziet in merkidentiteit en websites. Het lijkt erop dat 2020 trends teruggrijpen naar een ratjetoe aan periodes uit het verleden. Nou ja, tenminste als het gaat om grafisch ontwerp.

retro website

Bron: Weblium  Bekijk de website

Trend 7.  Line art

Line art werd in 2019 steeds populairder en is inmiddels uitgegroeid in een trend die nog wel even blijft, het is gebaseerd op de populariteit van strakke schetsen en (daar is het weer) typografie. De schetsen hebben zich ontwikkeld naar volledig geïllustreerde en geanimeerde lijnkunstpatronen en ontwerpen. De lijntekeningen zijn inmiddels een van de meest favoriete decoratiestijlen in de grafische designtrends van 2020.

line art

Bron: Nas Alhusain

Trend 8.  Laagjes, 3D en zwevende elementen

In 2020 veranderd vooral het webdesign enorm snel. Door alle nieuwe technische mogelijkheden lijken de grafische mogelijkheden voor websites bijna eindeloos. Daarom hebben we in trend 8 een aantal mogelijkheden samengevoegd.

Designers kunnen in 2020 spelen met elementen als animaties, bewegende delen, optische illusies, 3D, enz. Alles om meer interactie uit te lokken met de websitebezoeker.

Een van de designelementen die je veel gaat zien is het hover-effect. Bij dit effect gebeurd er iets bij een element wanneer deze in aanraking komt met een muis. Denk bijvoorbeeld aan het uitvergroten van een afbeelding of het in beweging zetten van een stuk tekst.

Een ander populair designelement is 3D. Mensen zijn dol op 3D. Dat is dan ook de reden dat je deze in 2020 veel gaat zien. 3D elementen worden vaak in combinatie met overlapping gebruikt. De elementen zweven als het ware boven de achtergrond. Soms in combinatie met achtergrondvideo’s en foto’s.

3D webdesign

Bron: Lusion

Trend 9.  fluorescerende kleuren

Hou je van experimenteren met opvallende, gewaagde en fluorescerende kleuren? Dan is 2020 jouw jaar. In 2020 verwachten we dat de kleurentrends vet en gewaagd zijn. Design platform Canva ziet het minimalistische en monochrome kleurenpallet van de afgelopen jaren naar de achtergrond verdwijnen. Dit jaar krijgt kleur zijn persoonlijkheid terug. In knallende fluorescerende neon kleuren, kleurverlopen en gewaagde kleurencombinaties.

kleur trends 2020

Bron: Canva

Trend 10.  Duidelijke blokken wit/minimalistisch design

Ben je geschrokken van het lawaai aan kleuren, patronen, typografieën, illustraties en foto’s? Ben je op de dark mode overgegaan en weet je niet wat je aan moet met de opstandigheid van trend 2?

Dan kun je rustig ademhalen en bijkomen bij deze trend.

Witruimte in een (web)design is een geweldige manier om de aandacht te trekken en de aandacht te vestigen op je visuele designelementen. Deze minimalistische en uitgeklede designtrend maakt gebruik van beperkte kleurenpaletten, minimale tekstblokjes en andere kleine stijlelementen met heel veel witruimte, zodat je weer even lekker tot rust kan komen.

 

witruimte webdesign

Bron: Slack

 

Deze 10 trends grafische vormgeving zijn wat ons betreft de winners van 2020, op naar weer een mooi jaar aan grafische vormgeving! Contact?